Ahad, 26 September 2010

Balasan untuk orang yang meninggalkan solatsaya terkilan dengan apa yang berlaku pada suatu peristiwa yang saya alami.. peristiwa itu apabila saya menghadiri satu majlis perkahwinan. saya sempat berada di majlis itu sepanjang hari kerna menemani kawan saya ketika itu. saya melihat si penganti... wah hebat pakaiannya dan make upnya. bagai raja2 yang baru nak di tabalkan. pengantin lelaki datang ke rumah pengantin perempuan pada jam 1.00 tengah hari. azan zohor masih lagi tak berkumandang. majlis pun bermula dengan persembahan silat yang amat memukaukan saya. sebab saya pun ahli silat gak. tapi masa sekolah menengah dulu la..

selepas itu berlangsung lah adab menepur tawar kat pelamin tu.. majlis itu berlangsung lah sehingga lewat petang. namun saya melihat pengantin lelaki dan perempuan duk sibuk bergambar. pelayan-pelayan tetamu pun sibuk melakukan kerja masing-masing. saya bertanyakan kawan saya, pengantin dah solat ke? pekerja ni solat dah? kawan-kawan saya cakap belum.. azan asar pun berkumandang. maka terlepas lah solat-solat mereka.. Asstagfirullah..

mari kita berkongsi

BALASAN MENINGGALKAN SOLAT

Diriwayatkan bahawa pada suatu hari Rasulullah S.A.W sedang duduk bersama para sahabat, kemudian datang pemuda Arab masuk ke dalam masjid dengan menangis. Apabila Rasulullah S..A.W melihat pemuda itu menangis maka baginda pun berkata, "Wahai orang muda kenapa kamu menangis?"

Maka berkata orang muda itu, "Ya Rasulullah S.A.W, ayah saya telah meninggal dunia dan tidak ada kain kafan dan tidak ada orang yang hendak memandikannya."! Lalu Rasulullah S.A.W memerintahkan Abu Bakar r.a. dan Umar r.a. ikut orang muda itu untuk melihat masalahnya. Setelah mengikut orang itu, maka Abu Bakar r.a dan Umar r.a. mendapati ayah orang muda itu telah bertukar rupa menjadi babi hitam, maka mereka pun kembali dan memberitahu kepada Rasulullah S.A.W, "Ya Rasulullah S.A.W, kami lihat mayat ayah orang ini bertukar menjadi babi hutan yang hitam."

Kemudian Rasulullah S.A.W dan para sahabat pun pergi ke rumah orang muda dan baginda pun berdoa kepada Allah S.W.T, kemudian mayat itu pun bertukar kepada bentuk manusia semula. Lalu Rasulullah S.A.W dan para sahabat menyembahyangkan mayat tersebut. Apabila mayat itu hendak dikebumikan, maka sekali lagi mayat itu berubah menjadi seperti babi hutan yang hitam, maka Rasulullah! S.A.W pun bertanya kepada pemuda itu,

"Wahai orang muda, apakah yang telah dilakukan oleh ayahmu sewaktu dia di dunia dulu?"Berkata orang muda itu, "Sebenarnya ayahku ini tidak mahu mengerjakan solat."Kemudian Rasulullah S.A.W bersabda, "Wahai para sahabatku, lihatlah keadaan orang yang meninggalkan sembahyang. Di hari kiamat nanti akan dibangkitkan oleh Allah S.W.T seperti babi hutan yang hitam." Di zaman Abu Bakar r.a ada seorang lelaki yang meninggal dunia dan sewaktu mereka menyembahyanginya tiba-tiba kain kafan itu bergerak. Apabila mereka membuka kain kafan itu mereka melihat ada seekor ular sedang membelit leher mayat tersebut serta memakan daging dan menghisap darah mayat. Lalu mereka cuba membunuh ular itu.

Apabila mereka cuba untuk membunuh ular itu, maka berkata ular tersebut, "Laa ilaaha illallahu Muhammadul Rasulullah, mengapakah kamu semua hendak membunuh aku? Aku tidak berdosa dan aku tidak bersalah. Allah S.W.T yang memerintahkan kepadaku supaya menyeksanya sehingga sampai hari kiamat." Lalu para sahabat bertanya, "Apakah kesalahan yang telah dilakukan oleh mayat ini?"

Berkata ular, "Dia telah melakukan tiga kesalahan, diantaranya

1. Apabila dia mendengar azan, dia tidak mau datang untuk sembahyang berjamaah.
2. Dia tidak mahu keluarkan zakat hartanya.
3. Dia tidak mahu mendengar nasihat para ulama.Maka inilah balasannya.

">

1 comments:

Tanpa Nama berkata...

astagfirullah..
orang dah tak letak islam kat atas camni lah
pentingkan benda lain dari islam..

Catat Ulasan

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes